Siirry pääsisältöön

Haastattelussa kirjailija Mikko Vehviläinen

Siilinjärveläiseltä kirjailija sekä jalkapallotoimittaja Mikko Vehviläiseltä on ilmestynyt viime vuosina kolme kirjaa. Ensimmäisenä ilmestyi vuonna 2019 Palloluotsien kivinen tie, missä käytiin läpi suomalaisvalmentajien karikkoista tietä. Toinenkin kirja, mainio Keltamustat kyyneleet, ilmestyi samana vuonna. Siinä oli kerätty yhteen tarinoita Kuopion Palloseuran via dolorosasta vuosina 1995-1998, jolloin koko seuran olemassaolo oli vaakalaudalla. Kolmas kirja, myöskin erinomainen Kunnian kentät, ilmestyi viime vuonna, eli 2020. Kyseisen kirjan Vehviläinen kirjoitti yhdessä Jussi Kumpulaisen kanssa, Janne Pirisen vastatessa ilmakuvista sekä Miska Savolaisen puolestaan valokuvauksesta. Kirjassa pääsevät esille Pohjois-Savon mainiot ja legendaariset kentät, unohtamatta monia ikimuistoisia tarinoita. Voimme suositella erittäin lämpimästi jokaista kirjaa! Toimitus jääkin innolla odottamaan seuraavia opuksia Vehviläiseltä. 


Siviilityönään Vehviläinen toimii opettajana. Sivutyönään toimittajana mies on toiminut noin kymmenen vuotta. Nykyisin lehtijuttuja tulee satunnaisesti, noin kerran kuukaudessa. Ensimmäinen lehtijuttu syntyi vuonna 2011, kun Vehviläinen oli käymässä lomamatkalla Englannissa, Manchesterin alueella. Hän oli menossa katsomaan Oldhamin ottelua, jonne oli juuri siirtynyt kulttipelaaja Shefki Kuqi. Vehviläinen kysyi iltapäivälehdeltä, että olisiko kiinnostusta jutulle. Ja olihan sitä. Siitä lähti toimittajan ura käyntiin, vieläkin jatkuen. Myös kirjojen kirjoittaminen hoituu vapaa-ajalla iltaisin ja viikonloppuisin sekä loma-aikoina. Ensimmäisen kirjan aikataulu kirjoittamiseen oli väljä. Seuraavat kaksi hoituivat tiukemmalla aikataululla, joka miehen omin sanoin sopii hänelle paremmin. Haastattelujen saaminen kirjoihin on sujunut yleensä hyvin. Esimerkiksi Palloluotseja tehdessä hänellä oli jo valmiiksi kontaktit moneen eri valmentajaan, johtuen toimittajan töistä aiemmin. Siitä syntyikin idea kirjan kirjoittamisesta. Erityisesti hän haluaa nostaa esille Markku Kanervan, joka osoittautui todelliseksi herrasmieheksi. Haastattelupyyntöön suhtauduttiin positiivisesti, vaikka juuri silloin Suomen maajoukkueella alkoi nousukausi ja "Rive" oli varsin kiireinen mies. Lopulta Kanerva kuitenkin soitti itse henkilökohtaisesti takaisin Vehviläiselle osoittaen muutenkin suurta mielenkiintoa projektia sekä siviilielämän asioita kohtaan. Tämän puhelun Vehviläinen nostaakin tähän astisen toimittajauransa huippuhetkeksi. 


Ideoita Vehviläisellä riittää tuleviin kirjoihin, varsinkin jalkapalloon liittyviä. Muutama idea on jo edennyt pidemmälle, toivottavasti lopulta valmiiksi kirjaksi saakka. Tällä hetkellä julkisesti mainittava projekti on kirja legendaarisesta siilinjärveläisestä tanssipaikasta nimeltä Huvikumpu. Tätä kirjaa Vehviläinen tekee yhdessä Seppo Turpeisen, Jouko Roivaisen sekä Jussi Kumpulaisen kanssa. Kirjan on tarkoitus ilmestyä syksyllä 2021. Vehviläisen mukaan kirjoittaminen on mukavaa, koska itse pitää siitä sekä aiheista mistä kirjoittaa. Kirjoittamisen kautta on saanut kokea monia hyviä hetkiä futiksen parissa, mitkä olisivat tietenkin jääneet kokematta ilman. Valmiin kirjan julkaisu ei jännitä, ennemmin sitä odottaa innoissaan. Palautetta aiemmista kirjoista on tullut paljon, varsinkin kahdesta viimeisimmästä. Toki aiheetkin ovat aika mielenkiintoisia (ainakin savossa) ja ne kiinnostavat monia futisihmisiä. Palaute on ollut positiivista sekä kannustavaa. Kahteen viimeiseen kirjaan kerättiin onnistuneesti joukkorahoitusta mesenaatti.me sivuston kautta, tarkoituksena oli kattaa kirjan tekoon liittyviä kuluja. 


Vehviläinen on entinen jalkapalloilija, joten vahvaa lajitaustaa kirjoittamiseen löytyy. Hän on alunperin läpikäynyt KuPS:n juniorimyllyn ja myöhemmin aikuisiällä pelannut Suomessa eri sarjatasoilla. Onpa hän Virossa opiskellessaan pelannut myös Viron ykkösdivisioonaa. Jalkapallon pelaamisen Vehviläinen kuitenkin on jo jättänyt taakseen. Juuri 42-vuotta täyttänyttä keskikentän mestaria on toki kyselty ikämiehiin potkimaan, mutta ainakaan vielä paluuta kentille ei ole nähty. Lisäksi Vehviläinen on myös toiminut valmentajana, muun muassa Toivalan Urheilijoissa. Nykyään hän kuuluu erään FC Siilin juniori-ikäluokan valmennustiimiin. Muuten vapaa-ajallaan Vehviläinen seuraa jalkapalloa todella laajasti. Hän tunnustautuu suurkuluttajaksi kaikkeen futikseen liittyvässä. Monta ottelua tulee katsottua, kuten myös luettua lähes kaikki jalkapalloon liittyvä. Mitään tiettyä sarjaa ei tule seurattua, vaan yleisesti monia eri sarjoja. Suosikkijoukkueena on tuttu KuPS, jonka pelit hän pyrkii katsomaan aina. Kotipelit livenä mölymäellä ja vieraspelit Ruudusta seuraten. 


Olosuhteista puhuttaessa Vehviläinen harmittelee heikkoa tilannetta. Siilinjärvellä ei nykyisin ole minkäänlaista palloiluhallia, kun pitkään toiminut Yara-areena suljettiin marraskuussa 2020. Hallin käyttö oli muutenkin epävarmalla pohjalla, katon romahtaessa monta kertaa vuodessa. Muutenkin halli oli pieni ja parhaat päivänsä nähnyt. Siilinjärvellä jää siis ainoaksi harjoittelumahdollisuudeksi koulun salit. Näitäkin löytyy rajallinen määrä, pelaajia sekä seuroja kun olisi paljon enemmän. Siilinjärvellä ykköslaji pesäpallo sekä jalkapallo myös siis kärsivät aivan onnettomista olosuhteista. Tarvetta todella olisi palloiluhallille, minne mahtuisivat kaikki harrastajat talvisin. Nytkin kaikki joutuvat treenaamaan ahtaissa saleissa, jos saavat edes vuoron sinne. Onneksi kesällä olosuhteet ovat kunnossa. Toivalassa on Tanhulan tekonurmi, Ahmolla myöskin tekonurmi ja luonnonurmi sekä vielä Harjamäessä ruohokenttä. Jalkapallossa Siilinjärvellä on kolme seuraa, mikä tuntuu paljolta tämän kokoiseen kuntaan. ToU on profiloitunut Vuorelan sekä Toivalan alueen seuraksi. SiPS on perinteinen seura ylemmän Siilinjärven alueella, mutta nykyisin taitaa jäädä toiseksi FC Siilin jälkeen. Nuori FC Siili perustettiin viime vuosikymmenellä, kun yksi tyttöjen ikäluokka päätti lähteä SiPS:sta ja perustaa kokonaan uuden seuran. Pikkuhiljaa seura on kasvanut, nykyään seurassa onkin jo monta eri ikäluokkaa sekä poikia että tyttöjä. Tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen toimintaa jokaiselle halukkaalle edullisesti. 

Via dolorosan toimitus toivottaa Mikolle paljon onnea sekä kiittää nöyrästi haastattelusta. Mukavia kirjoitushetkiä ja nähdään kenttien laidoilla! ⚽

Ystävänne,

Iso D 😎


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arvostelussa seurojen somen käyttö, osa 2 : Miesten Nelosen A-lohko

Juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi miesten Kolmosen AC-lohkon somen hyödyntämistä. Nyt siirrymme yhtä sarjatasoa alemmaksi, nelosdivariin. Yleinen fiilis somen käytöstä tästä sarjasta on hohhoijaa. Muutamalta seuralta ihan mukavaa pöhinää, mutta suurin osa elää vielä 1990-lukua. Otteluiden tulokset ja sarjataulukon voi lukea Savon Sanomista kerran viikossa. Mutta tällä mennään nyt, minkäs teet. Kuten aiemminkin, arvostelun pääpainotuksena ovat Facebook sekä Instagram. Lisäksi kävimme läpi myös mahdolliset nettisivut että Twitterin. Youtube oli tietenkin aika mahdoton yhtälö tällä tasolla. Sama kuin alkaisin puhua vektoreista. Arvosanat on sarjataso huomioiden. Tietenkin hyppäys nelosesta kolmoseen on suuri sekä pelillisesti että myös toiminnallisesti ja rahallisesti. Ottakaa siis hyvä asento sohvalta ja nauttikaa rauhassa kahvikupin äärellä seurojen edesottamuksista (tai niiden puutteesta).  Lähes jatkoon 👍 AFC Keltik * Facebookissa ollaan, jes. Arvostamme suuresti seuran e

Aikuisten sarjat Itä-Suomessa 2021

 Aamulla herätessäni huomasin ruskean kirjekuoren sujautettuna oven alta. Luonnollisesti ensimmäinen ajatus oli, että vihdoinkin pimeästi ostamani tiedot tulevan kauden futissarjoista ovat siellä. Ja näinhän asia olikin! Joten nyt, hyvää hyvyyttäni uhrautuen yleisen hyvän vuoksi, julkaisen ne myös näin julkisesti. Olkaa hyvä, tämän hetken tietojen valossa jalkapalloa (tai todennäköisemmin vain jalkoja) potkitaan ensi kesänä seuraavanlaisella tavalla itä-suomessa : Miesten Kolmonen Lohko AC :  AC BARCA FC Blackbird JJK/2 JPS Kings SC Komeetat LehPa PAVE PK-37 SC Riverball SaPa Warkaus JK Lohko B : Ei ketään kiinnosta savossa. Pelataan kahdessa lohkossa 12 joukkueen 2x-sarjat. Lohkovoittajat selviävät Kakkosen karsintaan. Kummankin lohkon sijoille 11.-12. sijoittuneet putoavat Neloseen. Myös 10. sijoittuneista heikompi tai molemmat voivat pudota riippuen Kakkosesta mahdollisesti putoavista ja/tai sinne nousevista.  Miesten Nelonen Lohko A :  AFC Keltik Kings SC Akatemia KuKi Kuopion Elo